Kultura ludowa: zachowanie tradycji w erze cyfrowej.

Fotografia jako dokument: jak obiektyw uchwyca historię.

Antocyjany są przede wszystkim odpowiedzialne za czerwony kolor w winie. Antocyjany znajdują się w przeróżnych owocach, pełniąc analogiczną funkcję. Ten związek chemiczny znajduje się w zewnętrznej warstwie skórki winogrona i podczas procesu maceracji jest usuwany przed taninami. Większość soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są achromatyczne, tak że maceracja to istotny proces w procesie nadania odcienia winu. Istnieją odmiany Vitis vinifera, które klasyfikuje się jako teinturier, albowiem już ich sok jest koloru czerwonego. W najwyższym stopniu znanymi są Bouschet, Saperavi oraz Dunkelfelder. Formy te są jednakże wyjątkiem, co potwierdza wina. W co niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Barwa czerwony bądź różowy, zależy całkiem, od sposobu, w jaki się wydobywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są grupą glikozyd. W momencie maceracji proporcja antocyjan niebieskich zmienia się na barwy od purpurowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się przede wszystkim antocyjanom.
1. Kliknij dla szczegółów

2. Zobacz szczegóły

3. Znajdź więcej

4. Przeglądaj
Architektura i ekologia: zielone budynki przyszłości.

Comments are closed.

Czy Polska tak napra

Czy Polska skorzystała na wejściu do UE? Ostatnio była dziewiąta rocznica ...

Ciekawy program komp

Jak ulepszyć we własnej firmie księgowość? Dla tych osób, które chcą ...

Pancerne sejfy

Współczesne technologie w budownictwie zezwalają na budowę coraz to poprawniej ...

Naturalne kosmetyki

Naturalne suplementy i kosmetyki - czemu warto je stosować Ostatnie lata ...

Remonty

Nieruchomości Przenosiny rzeczy cennych są niesłychanie zawikłane, bo są to rzeczy ...